Αστικά απορρίμματα
Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι διατίθενται στους περισσότερους δήμους της χώρας μας, ρίχνετε συσκευασίες από:
- Χαρτί (περιοδικά, εφημερίδες, χαρτόνια κ.α.)
- Πλαστικό (μπουκάλια νερού, πλαστικές σακούλες κ.α.)
- Γυαλί (βαζάκια, μπουκάλια από γυαλί) · Αλουμίνιο (κουτάκια αναψυκτικών κτλ)
- Λευκοσίδηρο (κονσέρβες κ.α.)
Οι περισσότερες μπαταρίες είναι ιδιαίτερα τοξικές, γεγονός που καθιστά την ανακύκλωσή τους ιδιαίτερα σημαντική. Στην χώρα μας συλλέγονται σε ειδικούς κάδους της εταιρίας ΑΦΗΣ, η οποία είναι ο υπεύθυνος φορέας του συγκεκριμένου συστήματος ανακύκλωσης. Θα τους βρείτε σε διάφορα καταστήματα σουπερμάρκετ και κινητής τηλεφωνίας.
Οι λαμπτήρες (πλην των λαμπτήρων πυρακτώσεως) περιέχουν συστατικά που είναι βλαβερά για το περιβάλλον και την υγεία και δεν πρέπει να απορρίπτονται μαζί με τα άλλα οικιακά απόβλητα, ούτε πρέπει να σπάνε.
Εφοδιαμένα με κατάλληλους κάδους για την απόρριψη τους είναι διάφορα καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Ο υπεύθυνος φορέας του εν λόγω συστήματος είναι η εταιρία Φωτοκύκλωση Α.Ε.
Οι κοινές πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν και αυτές το περιβάλλον.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να χρησιμοποιούμε βιοδιασπώμενες σακούλες, πάνινες τσάντες ή μεγάλες πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων, με μεγάλη διάρκεια ζωής.
Τί γίνεται μετά την οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου;
Απορρύπανση, που σημαίνει:
- αφαίρεση των συσσωρευτών και των δοχείων υγροποιημένου αερίου
- αφαίρεση ή εξουδετέρωση των δυνάμει εκρηκτικών στοιχείων (π.χ. αερόσακων)
- αφαίρεση και ξεχωριστή συλλογή και αποθήκευση καυσίμων, ελαίων κινητήρα, ελαίου διαφορικού, ελαίου κιβωτίου ταχυτήτων, υδραυλικού ελαίου, υγρών ψύξεως, αντιψυκτικών, υγρών φρένων, υγρών συστημάτων κλιματισμού και κάθε άλλου υγρού που περιέχεται σε οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους.
Ανακύκλωση, που σημαίνει:
- αφαίρεση των καταλυτών
- αφαίρεση του χαλκού και του αλουμινίου
- αφαίρεση των ελαστικών και των μεγάλων πλαστικών κατασκευαστικών στοιχείων (π.χ. προφυλακτήρες, πίνακας οργάνων, δοχεία υγρών κλπ).
- αφαίρεση των υαλοπινάκων
Στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας, αυτό που απομένει από το αυτοκίνητο είναι σκέτη λαμαρίνα. Αυτή με τη σειρά της καταλήγει σε χαλυβουργίες όπου με την κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπεται και πάλι σε χρήσιμο προϊόν!